Geschiedenis

 

In 2007 staat alweer de 21e Meertour geprogrammeerd. Inmiddels mogen we gerust spreken van een heuse traditie. De eerste Meertour werd al in 1987 verreden en de organisatie lag in handen van wielerliefhebbers uit de Wieringerwerf. Zij waren enthousiast geraakt door de wielersuccessen van Nederlandse coureurs in die jaren tachtig. Een mini Tour de France moest toch ook mogelijk zijn in de polder en de Meertour was geboren. Organisatoren van het eerste uur waren onder meer; Piet de Vrieze, Maarten en Marcel Vijselaar , Johan Bouwens en Co Kempeneers, overigens allen woonachtig in dezelfde straat in Wieringerwerf. Waar een kleine gemeenschap dan groot in kan zijn! Sinds de allereerste keer wordt de Meertour rond Hemelvaartsdag gereden. Deze gouden greep was een idee van Oude Beurs uitbater Roel Zonneveld, jarenlang als speaker betrokken bij het evenement.

 

Erelijst

De eerste jaren was de wedstrijd exclusief het terrein voor inwoners van de Wieringermeer. Later is dat voorrecht verdwenen en nu is de Meertour al weer jaren een zogenaamde ‘open’ wedstrijd, waar inmiddels KNWU juryleden hun medewerking aan verlenen.

 

De eerste Meertour (1987) werd gewonnen door Patrick de Block, inmiddels inwoner van Brazilië. De tweede tour werd gewonnen door de toen pas 16 jarige Martien Rijk . In 1989 was Dennis van der Putten de sterkste coureur. Achtereenvolgens kwamen de volgende winnaars op het podium;  Niels Eriks, Klaas Hoornsman (3x), Ton de Pie (2x), Coen Kraak, Marcel Snippe, Jordy Vinke, Rayender van Dongen, Willem Mulder, Jacco Konijn, Richard Mulder en voor de tweedemaal in zijn carrière Jordy Vinke in 2003. In 2004 was de winst voor Willem de Koning en 2005 was overtuigend voor Marcel de Koning.

 

Vanaf 1997 wordt er ook een B klassement verreden. Sindsdien vielen daar in de prijzen; Cor van Bijnen, John Deutekom , Ron Clowting , Michel Krijnen (2x),Gé Bakkum en in 2003 was Clemens Schilder de sterkste, in 2004 naar Jorge Teodoro en in 2005 was het groen voor Dirk Jan Kossen. Er is dus veel gebeurd de afgelopen 19 jaren. Van een klein lokaal evenement is de Meertour uitgegroeid tot een (bijna) professionele etappewedstrijd met 100 deelnemers en zo’n 50 medewerkers die iedere wedstrijddag in touw zijn!